Januari


Vosje en Amos, of is het Levi?
Vosje en Amos, of is het Levi?

Het is Vosjes laatste vrije week. De laatste dagen waarop hij niks moet, waarin hij uitsluitend zijn eigen ritme volgt, onbewust en onschuldig. Straks is het januari, en hij, vier maand oud, zal zich vanaf dan aan regeltjes en reglementen moeten houden. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

Eén van de knelpunten is zijn naam. We noemen hem niet altijd en overal Vosje. Er circuleren minstens vijfkoosnaampjes, al naargelang het moment van de dag en zijn en ons humeur. Varkentje is tegenwoordig populair. Het maakt niet uit, hij is toch het centrum van de wereld, en heeft geen nood om welke naam dan ook te herkennen. Dat wordt lastig, straks in de grote wereld.

Over zijn hoofd heen discussiëren we ook nog over de naam van zijn nieuwste favoriete knuffel. Levi of Amos. Dat zijn de twee grootste kanshebbers. Amos is favoriet, maar zelf slaat Vosje vooral zijn armen om het aapje heen, zeker als de muziekdoos in het beestje tingelt.

Het is tussen vreemden dat een naam zijn echte betekenis krijgt. Het leven, en al de grote onderhandelingen die erbij horen, begint pas echt als je je naam herkent. Je wordt aanspreekbaar. Als ik me aanpas aan wat jij wil, wat krijg ik daarvoor in ruil? Mag ik er dan bij horen? Vosje zal dat spel goed spelen, houden we ons voor. Hij zal niet meteen alles en zichzelf opgeven om te krijgen wat hij het liefste wil. Hij zal niet zijn eigen grootste vijand worden.

The Romans named January after Janus, god of doorways, deity of time and transitions. He has two faces because he looks backwards and forwards.

I don’t make New Year resolutions – instead I have a psychic clear-out. What would I prefer not to repeat?

It’s not just History with a capital H that repeats itself; it’s our personal history too. It’s hard to shift negative patterns and negative thoughts. It’s hard to do things differently, to stop destructive and self-destructive behaviours, to stop colluding with our own worst enemy: ourselves.

Jeanette Winterson, Christmas Days

Het is gelukkig ijdele hoop. Ook Vosje zal met zichzelf worstelen. Een leven zonder krassen is geen leven. Wrijving zorgt voor energie, en die drijft je voort om doelen te stellen, boos te zijn op jezelf omdat je ze niet haalt, en opnieuw te proberen, steeds opnieuw. Goede voornemens en berusting. Frustratie en nieuwe plannen. Zonder onrust gebeurt er niets.

Straks, met het nieuwe jaar, sturen we hem de wereld en het grote leven in. In dat kleine, de eerste vier maanden, hebben wij alvast ons best gedaan om hem, zonder tegenprestatie, zonder onderhandelingen, te geven wat hij het meeste nodig heeft. Hij weet dat.

Gewoon, omdat hij er is.

 

 

5 gedachtes over “Januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s