Russell


The beliefs of to-day may count as true to-day, if they carry us along the stream; but to-morrow they will be false, and must be replaced by new beliefs to meet the new situation. All our thinking consists of convenient fictions, imaginary congealings of the stream: reality flows on in spite of all our fictions, and though it can be lived, it cannot be conceived in thought.

Bertrand Russell

Ik las dit citaat in het ziekenhuis, terwijl een monitor de hartslag mat van een toen nog ongeboren Vosje. Dat is een beetje vreemd misschien, filosofie vlak voor de geboorte. Maar ach, nieuwsgierig downloadde ik Mysticism and Logic, het essay waar dit citaat uit afkomstig is. Convenient fictions, past de vaderfictie daarin?, dacht ik voor ik begon te lezen, maar toen riep de dokter ons binnen en knoopte de tijd zich samen.

We zijn nu dertien dagen later, nine-eleven, die dikke knoop, en het leven deint langzaam weer uit.Vosje is alweer meer dan een week thuis, al had zijn ontvoering uit het ziekenhuis wat voeten in de aarde (denk: pampers en kleren al in de auto, moeder en zoon nog binnen, moeder belt vader voor een pamper, vader brengt drank en glazen weg, moeder belt vader voor nog een pamper én kleren – zoon heeft alles onder geplast).

Zijn realiteit is nog simpel, want – laten we eerlijk zijn – een pasgeboren baby blijkt toch voornamelijk een spijsverteringskanaal met een megafoon er bovenop, vooral wanneer ik, zoals net, de hongerige en luidkeelse Vos voor de zesde keer op een dag een nieuwe pamper aanpas, met een scherp oog op zijn plassertje.

Ondertussen hebben familie en vrienden, verzorgers in het ziekenhuis en daarbuiten, hun eerdere geloof al bijgesteld. Wat gaan zij voor hem doen, hoe zal hij zijn, wat gaat hij voor hen betekenen? Zijn geboorte dwingt ons tot new beliefs, ook over onszelf, over wat het betekent van belang te zijn voor een ander. De honger van een baby laat zich niet weg relativeren, ze is absoluut. Ik kijk nu hoe hij gretig de borst zoekt, de symbiose tussen moeder en kind nauwelijks aangetast door de geboorte.

Straks neurie ik hem weer in slaap, Vosje, in de hoop dat hij dat goed zal doen, langzaam een ander worden, en straks zelf convenient fictions verzinnen.

 

Vosjes oor op papa's borst. Eerste druk, 2016.
Vosjes oor op papa’s borst. Eerste druk, 2016.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s