Koffiedik


Laten we eerlijk zijn. Turkse koffie is eigenlijk niet te drinken. De bonen worden heel fijn gemalen, en samen met suiker langzaam doodgekookt. Koffie en drab gaan dan in een minuscuul kopje, glas water erbij om het door te spoelen. Niet echt iets voor de barista die staat te prutsen aan zijn Faema E92 Elite.

We zijn op bezoek bij onze Turkse kuisvrouw, en koffie weigeren kan uiteraard niet. De drie kinderen zwermen rond ons, en de kleinste, een jongetje van vier, steelt de show. Veel ruimte is er niet in het huurappartement. Het huwelijk is gearrangeerd, zij groeide op in Anatolië, en maakte een week voor het huwelijk kennis met haar toekomstige man. In België was ze nooit geweest.

Ze slaan zich moeizaam door het leven, hebben nauwelijks marge. Verdoving komt via ontelbare Turkse TV-zenders, in huis gebracht door zowel een chrome setup box als Apple TV. Emancipatie daarentegen, van de vrouw in het gezin en de ruime schoonfamilie, of van de kinderen via school, is moeilijk en gaat traag. Met hun twee ongeschoolde, lage lonen zitten ze muurvast in de armoedeval.

Zelf ben ik rijk.

Niet puissant rijk, niet op een Marc Coucke manier. Maar toch. Middenklasserijk. Hoogopgeleid, een mooi loon voor een interessante job bij een grootbank, Duitse luxewagen voor de deur. Dat is mijn bijdrage aan de schurkerigheid in deze maatschappij.

Mijn Turkse kuisvrouw doet niet aan betogen of staken. Daar heeft ze de tijd niet voor, ze zou niet eens durven. Ze hebben nochtans twee door publiek geld betaalde of gesubsidieerde lonen. Ze zijn niet onbedreigd.

Politiek gaat, en dat lijkt alweer een tijd geleden, over het grote gelijk. Iedereen heeft de beste intenties, en gelooft weer in de maakbaarheid van de maatschappij, volgens zijn model.

Het politieke debat foto ® Ria Aerts
Het politieke debat     foto ® Ria Aerts

Maar in plaats van over het model en de beslissingen te debatteren, roepen we liever wat over de intenties.

Ze willen alle linksige verwezenlijkingen ongedaan maken! De socialisten zijn bijna crimineel! Ze werken alleen voor de rijken! Besparingen moeten of het land gaat kapot! Ze willen de kritische cultuur nekken!

En zo gaat dat eindeloos door, spektakel en verwijten langs alle kanten. En dat het geld kost, al dat gestaak en betoog, en dat ze maar anders hadden moeten stemmen in die zachte lente. Was het nu geen hete herfst.

Dat is natuurlijk onzin. In onze van rede ontdane cultuur heerst het primaat van de emotie, de terreur van massale group think. Het komt de partijen goed uit, emoties zijn makkelijker te manipuleren dan rede. Ze vleien je door je aan te spreken als eerste burger van dit land, de hardwerkende die het allemaal doet draaien. In tegenstelling tot al die profiteurs binnen de gouwgrenzen, en iedereen daarbuiten.

Maar wie betaalt de rekening van een al dan niet denkbeeldige crisis? Niet de puissant rijken, want in grote hoeveelheden is geld heel liquide. Niet de heel armen, want een kei kan je niet stropen. Alleen de hardwerkende eerste burger van het land blijft over. Het is nooit anders geweest, de verzorgingsstaat organiseert in de allereerste plaats een herverdeling binnenin de middenklasse.

De rekening komt dus bij mij. En bij u. We hebben met ons voeten gestemd, en met dezelfde voeten betogen we nu tegen onszelf. Na het ‘not in my backyard’ syndroom lijden we nu collectief aan het ‘not from my account’ syndroom.

Emoties, geloof me, zijn prachtig en waardevol, maar als je ze niet een beetje in balans brengt met wat redelijkheid, maken ze veel kapot. Dat is veel gevraagd, ik weet het.

Daarom dit volstrekt onverantwoord alternatief. Bij iedereen die spijt heeft van zijn stem, of net nog meer overtuigd is van zijn grote gelijk, of gaan betogen is, of van plan is te staken, of daar ergens een zielige reactie over zal over posten, soit, iedereen dus, bij u allemaal kom ik op eenvoudig verzoek ‘s nachts een kop echte Turkse koffie zetten, en voorspel ter plekke en volledig gratis uw toekomst.

We slaan die hete herfst gewoon over.

Ik trek een denkbeeldig kruis door het drab in uw kopje, rechts zie ik de goede dingen, links de slechte, boven de onmiddellijke en onder dat wat meer tijd nodig heeft. Ik zie waarschijnlijk ergens een been, dat bekent dat u geld gaat verliezen, en een ballon, wat wijst op een twist. Als u lief naar me lacht, zie ik misschien zelfs een hamer – het einde van al uw ellende. Maar ik wens u vooral een viool toe, de aanbeveling om geen egoïstische beslissingen te nemen.

Mijn kuisvrouw, die me dit kunstje heeft geleerd, zal u dankbaar zijn.

8 gedachtes over “Koffiedik

 1. Mooi geschreven weer, en in dezelfde lijn van een post die ik onlangs geplaatst had. Verdraagzaamheid en constructieve gesprekken zijn blijkbaar een rariteit geworden.

  En een reactie op het woord kuisvrouw… (zonder oordeel) maar waarschijnlijk Nederlands Nederlands versus Vlaams Nederlands 😉 (ben er getrouwd met eentje, daarom weet ik het)

  1. Dank je wel, Chriazy. Het is inderdaad blijkbaar moeilijk om van het heetst van de strijd weer terug te komen tot een redelijk gesprek.

   En ik prijs me gelukkig met mijn Nederlandse lezers – de taal is altijd net dat beetje anders om het spannend te houden.

 2. Nog steeds kan er nog iets meer belastinggeld uit mijn salaris genomen worden.
  Maar of het bij de juiste mensen terecht zal komen, betwijfel ik meer en meer.
  Ach, ik kan niet in het koffiedik kijken.
  Maar somber word ik wel bij het lezen van jouw blog.
  Misschien moet ik maar gewoon nog een koffie drinken?

  Vriendelijke groet,

   1. Het is al weer lang geleden dat ik een goed glas Malt heb geproefd.
    Het wordt nu ’s nachts ook weer frisser.
    Misschien is een Schots nachtmutsje inderdaad een goede aanrader.
    Welke whisky drink jij?
    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s