Hannah, studente seksuologie

Even heb ik getwijfeld.

Om rond Valentijn de wereld zelf toch maar een beetje bij te kleuren. Maar toen dacht ik, laat ik een experte vragen om dat te doen. En zie, het is met trots dat bijgekleurd u presenteert: Hannah, studente seksuologie.

Ik zou het zelf echt niet beter kunnen zeggen.

hannahIk ben Hannah en ik studeer seksuologie. Het had ook diergeneeskunde kunnen zijn, maar, zo zag ik als kind al op televisie, daarvoor moet je dieren opensnijden, en daar word ik duizelig van.

De nieuwe Goedele Liekens dus, vrouw met inhoud, of was Kaat Bollen dat al? In ieder geval is dat de meest voorkomende reactie wanneer mijn antwoord op de vraag ‘en, wat doe jij?’ weerklinkt. De mededeling krijgt nog meer gewicht wanneer mijn lief bij deze grote onthulling aanwezig is. Mannen kijken hem dan met grote ogen of een schunnige knipoog aan. Ik ben er van overtuigd dat er zelfs een vuistje bij komt kijken wanneer ik even de andere kant opkijk. Some guys have all the luck. Mijn lief begrijpt dit niet zo goed – althans, dat zegt hij toch tegen mij. Gelukkig maar.

Al zie ik de logica er ook wel van in. Als je sportwetenschappen studeert, doe je aan sport, musicologen spelen muziek, dus hoe zou een practicum bij seksuologie er dan kunnen uitzien? Ik ga niet verder ingaan op het plaatje dat ze dan in hun hoofd lijken te hebben. Alsof een universiteit vooral aan zelfhulpcursussen doet. Maar het komt er dus op neer dat deze mannen denken dat seksuologen afstuderen met een diploma waarop staat ‘geslaagd met grote onderscheiding in de klaarkomkunsten’.

Niet dus. Hoe komt puntje dan wel bij paaltje? Tijdens het eerste uur van mijn eerste dag op de KULeuven, maakte een prof het mopje “1 + 1 = 3, tenzij je een condoom gebruikt!” En de maanden die daarop volgden, kregen we regelmatig de term ‘penis-in-vagina-seks’ te horen, zodat er zeker geen misverstand zou ontstaan over wat nou juist bedoeld werd. Ik moet bekennen dat wij daar in het begin ook om moesten gniffelen maar ondertussen nemen we zulke termen met uitgestreken gezicht zelf in de mond tijdens mondelinge examens.

Maar zulke termen leren gebruiken in het bijzijn van proffen, is niet mijn motivatie geweest om deze richting te kiezen. Wat dan wel? Een verslaving (al is het misschien eerder een noodzaak) aan de liefde. Om die liefde zelf te ervaren, ja natuurlijk, maar ook om er met anderen over te praten: samen dromen, vergelijken, analyseren. Gezellig en interessant vind ik dat. Ook met mijn lief zelve, een psycholoog die beschikt over zowel een luisterend oor, een babbelende tong, als andere kwaliteiten.

We hebben regelmatig een slaaptekort. Dankzij onze nachtelijke gesprekjes over onder andere de liefde. Uiteraard. Alles voor de wetenschap.

Die daar, onder andere, het volgende over te melden heeft. Aan vrouwen die op zoek zijn naar een man om een relatie mee te starten, het klinkt misschien cliché, maar wacht minstens tot de derde date voordat je met een man het bed deelt. Schijn bedriegt – mannen willen namelijk geen al te gemakkelijke vrouwen. Evolutionair valt dit te verklaren doordat mannen zekerheid willen over hun vaderschap. Investeren in het kind van een andere man is de ultieme nachtmerrie.

En algemeen aan iedereen die single is: tegengestelden kunnen wel aantrekkelijk lijken in het begin, maar wanneer je ambities hoog zijn, is een partner met deels dezelfde persoonlijkheidskenmerken en interesses een betere start. 

Voor wie de ware al gevonden heeft: een vaste relatie hebben is leuk, en handig. Geen stress om iemand te vinden, iemand hebben om bij thuis te komen, lief en leed delen. Maar uiteraard is een relatie nooit alleen maar rozengeur en maneschijn. Er worden al eens woorden gewisseld, er komt wat ‘sleur’ in na een tijdje, … Een lange relatie is iets waar aan ‘gewerkt’ moet worden en communicatie is daarbij de sleutel. Vraag bijvoorbeeld tips aan elkaar over hoe je een nog leukere partner kan worden voor de ander. Welke dromen heeft hij of zij nog, en kan jij die mee doen uitkomen?

Dikwijls hebben mensen het gewoon ook erg druk met hun werk, de kinderen, en al die andere leuke dingen die het leven te bieden heeft. Ze worden dan bijvoorbeeld meer ‘ouder’ dan ‘partner’, of gaan overuren maken op het werk. Indien je dit herkent, dan bestrijd je het kwaad het beste met het kwaad: de agenda.

Plan wekelijks een date, enkel jullie twee. Als de sleur ook in het bedleven kruipt, zijn seksueel getinte spelletjes een manier om nog beter te ontdekken wat de ander prikkelt. Of haal wat inspiratie uit een erotische film. Wanneer je gewoon geen zin hebt – en dat is ook ok –  kan je elkaar verwennen met een massage en op deze manier intiem zijn. Het hoeft niet altijd die penis-in-vagina-seks te zijn.

Veel plezier!

Hannah Van Boxem

3 gedachtes over “Hannah, studente seksuologie

  1. Inderdaad zeer zinnig…een blijver ook. In 1968 , in de lessen godsdienst, gaf de priester-leraar deze tips. Ik beticht hem niet van ervarenheid in de materie en de leerlingen hadden “het” nog in het “ver”schiet. Snoodaards dierven FAM&SEX oprichten in de Kosterstraat in Leuven.
    Maar : Goed Nieuws : na 35 jaar huwelijk ben ik meer en meer geprikkeld door mijn echtgenote..en elke dag “penis in vagina”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s